FeelGood

Samhain & rituálék erre az időre

Gondolom neked is megvannak a gyerekkori temetőbe járás emlékeid, igaz?

Csináltam, elmentem, éreztem, hogy ebben van valami fontos, de inkább csak a tűzzel játszottam, mert mégsem tudtam igazán megérteni, hogy ez most mire jó egy mélyebb szinten. Erről nem beszéltünk.

Itthon most már annál inkább beszélünk erről, főleg úgy hogy nem tudunk a sírokhoz kimenni és tényleg ki kellett találni, hogy ezt mi hogyan éljük meg és hogyan emlékezünk meg.

Halottak napjára, mécsest gyújtunk, egyet vagy sokat és az összes embert aki a másik oldalon van már, megemlékezünk, kimondjuk hangosan a nevét, esetleg emlékeket. Tavaly először kimentünk a wezembeek oppem-i temető gyerek részébe, ahol Lili hamvai lettek szétszórva. 

Idén már szeretnék kapcsolódni a kelta hagyományok egyik legfontosabb ünnepével kicsit jobban is. Ez a Samhain.

Egyre többet tudunk és beszélünk az európia boszorkány üldözésről, ezek traumái és sebei is napvilágra kerülnek. És ezek a sokáig elnyomott pogány, természethez közelálló ünnepek is jönnek vissza a köztudatba. 
Csak hogy egy példát mondjak, tavaly a Mini Europe Halloween kiállításán, 2-3 nagyon érdekes tábla szólt a boszorkány égetésekről, üldözésről.

Mi is Samhain és hogyan ünnepeljük?

Samhain ( ejtsd: Sah-win) a kelta új év és az aratási szezon végét jelzi.

Ezenkívül ismert mint Boszorkány Új Év és október 31 naplementétől az év sötét időszakát köszönti és nyitja meg a téli évszakot.

Ünneplési formák:

  • Oltár állítás az elhunyt szeretteidnek
  • Töklámpás készítés
  • Temetőben az elhunyt szeretteid meglátogatása
  • Tábortűz rakás
  • Az érzékeiddel való kapcsolódás ( intuíció, őseiddel)
  • Jelmezbe öltözés
  • Néma vacsora: ahol vagy nem beszélünk vagy csak suttogva és az asztalnál helyet készítünk az elhunyt szeretteinknek akikről szeretnénk megemlékezni.

Ez az az időszak amely tényleg arról szól, hogy az őseiddel, felmenőiddel kapcsolódj, megemlékezz róluk. 
Elmélkedhetsz azon is, hogy mi történt eddig az évben és megnyithatsz egy újat. A kelta hagyományokban az új mindig a sötétséggel kezdődik. Az új nap a naplementével, az új év a sötét télbe indulással. És ha belegondolok, mennyire így történik az emberi élet is, az anyaméh sötétjében.

Biztos hallottad már, hogy ilyenkor ez a ‘fátyol’ a két világ között: a látható és láthatatlan, a fizikai és szellemi között a legvékonyabb és könnyebb kapcsolódnunk, megéreznünk, segítséget kérnünk.

Kedves Hírlevélolvasó kívánom neked, hogy megtaláld azt a formát, rituálét amely a legközelebb áll hozzád, hogy ezzel az időszakkal kapcsolódni tudj!

Szeretettel,

Hajni

Novemberi programok

NO-vember a NEM és a HATÁRAINKRÓL fog szólni a programokban.
Hamarosan jön!