FeelGood

Hálószobánk

Évről évre mindig van egy fellelkesedésem, hogy az alvásunk minőségén és környezetén javítsak.
Nálam (még mindig) nincs olyan szabály, hogy nem lehet telefon vagy számítógép a szobában / igazából most is onnan írok / viszont olyan van, hogy a telefonom teljesen kikapcsolom; ha a számítógépem fenn van, kihúzom.
Nem tudom, hogy ez valakinél kérdés-e, vagy ez ilyen amerikai dolog, de nálunk természetesen nincs TV a hálószobában, viszont számítógépen szoktunk nézni összebújva filmet az ágyban. A világon a legjobb dolog, és lehet ha tőlünk függene, a mozik csődbe is mennének.

Na, most hogy így kitárgyaltuk, hogy nem foglak azzal traktálni, hogy 2 órával lefekvés előtt ne nézz képernyőt mert full hipokrit dolog lenne a részemről (azonban ez egy jó irány és én is igyekszem az esti képernyőzést limitálni), térjünk rá, hogy mit változtattam a hálószobánkban.

Pár hete viszont szerettem volna fejleszteni, magasabb szintre emelni az alvás higiéniánkat és ez a már rég óta vágyott  ÁGYNEMŰ HUZAT cserével valósult meg!
Egyrészt fontos fizikailag: hővezetés, izzadás szempontjából, hogy milyen összetételű anyaggal érintkezünk.
Másrészt abszolút érzéki, hogy hogyan esik a bőrödnek az az anyag érzet.
Harmadrészt számomra fontos volt a vizuális gyönyör része is.

Az IKEA szinten szerettem volna túllépni, és végre egy jobb minőségre befektetni.
Ezenkívül fontos volt számomra, hogy a cég milyen anyagokat használ, hogyan használja az energiát, figyel-e a környezetre.
És sikerült egy belga eco és fairtrade gyártót találni: KALANI
https://www.kalani-home.com/en/
Nem szponzorálnak, és nem is ők a lényeg, de megosztom, hátha Te is gondolkodtál már ilyen befektetésen.
Szóval kijelenthetem, hogy ÉREZNI lehet a különbséget!
A varrás, a sarkok, kókusz gombok, az anyag minősége…

Sokat gondolkodtam, hogy milyen anyag, illetve szövés legyen. Először len ágyneműt szerettem volna, de annak hamar utána kutattam, hogy egy jó minőségű és eredetű len ágynemű kb 1000 eurós befektetés, és azért annyit nem szántam rá. (H&M len ágynemű nem volt opció)

Aztán a pamut ágyneműk között van a 2 féle szövés technika: percale és sateen, angol nyelven, magyarul sajnos nem tudom, de semmi köze a 90 es évek nagy szatén ágynemű divatjához.
A két anyag között a szövés minta a különbség, ami a percale pamutot sokkal inkább a szálloda friss érzet ágyneműhöz teszi hasonlóvá, míg a sateen egy picit puhább és kevésbé gyűrődő anyag.

Ha valakit ez részletesebben érdekel mielőtt saját maga befektetne, rengeteg videót lehet erről találni a Youtube-on, egy párat érdemes előtte megnézni.

Én a végén egy harmadik opciót a jersey-t választottam, ami szintén 100% pamut és a szövése miatt olyan, mint a legpuhább póló anyag, nagyon imádjuk. Sateen párnahuzat, ami hűvösebb az arcnak. Lepedőből 2őt rendeltem mind a puha jerseyt mind a sateen nagyon bejött.

Ezenkívül jött 3 új szokás ezzel az update-tel:

  • Ágy alatti takarítás
  • Matrac szellőztetés
  • Beágyazás

Ezek természetesen nem új dolgok és csináltam is, csak nem ennyire tudatosan.

Nyáron egy pakolás során kihúztuk az ágy fiókjait a helyéről és ledöbbentünk. Heti egyszer van kedves Magdánk, aki végig takarítja a lakást, de ezt nem tudja egyedül megcsinálni. Fiókos az ágyunk, tehát nem tudsz alatta felporszívózni. Annyira döbbenetes volt az a porcica rengeteg az ágy alatt, hogy azóta rendszeresen, pár hetente kihúzzuk a fiókokat és kitakarítunk az ágy alatt. Ez az allergia, és a légzés szempontjából nagyon fontos.
Lehet, hogy most ez nagyon béna, hogy én eddig erre nem figyeltem, de mivel ez egy 2 emberes munka, nem volt eddig előtérben.

A másik 2 dolog inspirációja Sarah Therese-től jött, hogy reggelente mikor felkeltünk kinyitom az ablakot és ledobom a földre a takarót, a párnákat is, és hagyom a matracot szellőzni. Rengeteg hőt, testnedvet felvesz… és amikor sietek akkor hagyom is így egész nap, hogy zárt ablak mellett is szellőzőn, úgyhogy heti 1-2szer ez egész nap.
A többi napon pedig szépen megágyazok, ami eddig egy ilyen „csináljuk meg mert meg kell csinálni” munka volt, de most ez öröm. Utána gyönyörködöm benne, olyan, mint egy meditáció.
És ezt természetesen nem várom el mástól, tehát a páromtól, hogy ő is megcsinálja, és nem dőlök a kardomba amikor van olyan nap, hogy nem sikerül. Kedves # , remélem hogy ez a kicsit másabb téma is inspiráló lehet, esetleg lelkesebben ágyazol be vagy lelkiismeret-furdalás nélkül nem teszed és hagyod a matracod szellőzni! 😊