FeelGood

Ennek már neve is van: Covid languishing – senyvedés

Először is, hogy haladsz a hasizom gyakorlatokkal? Ez a 10. nap!
Légy kegyes magaddal, ha néha nem jön össze. Minden nap egy új lehetőség! Keresd a szürkét a fekete- fehér helyett!

Május a mentális, egészség hónapja, tudtad?

Ehhez kapcsolódóan mára egy New York Times cikket hoztam nektek. Ez az a cikk, amit úgy éreztem, hogy muszáj megosztani, és ezt már nagyon jól megírta valaki, úgyhogy én csak egy csatorna szeretnék lenni, amely felhívja rá a figyelmet.
A cikket egykori coachomnak Nagy-Józsa Dorkának köszönhetem, akinél rátaláltam.

Ez a cikk arról szól, hogy amilyen mentális állapotba kerültünk a Covid megjelenésével 2020-2021-ben, annak már neve is van a szakmában: ez pedig a languishing, amely magyarul a senyvedésnek felel meg körülbelül.
A languish szó jelentése: bánkódik, eped, elerőtlenedik
Angol magyarázata pedig:

  1. (of a person or other living thing) lose or lack vitality; grow weak or feeble.
  2. suffer from being forced to remain in an unpleasant place or situation.

(Forrás: google translate)

Azért ez elég találó erre a helyzetre!
Halkan szenvedünk attól, hogy se jól nem vagyunk (persze, nem mindenki, örülök, ha Te csúcs szuper formában vagy!), se full on depresszióban nem vagyunk. Akkor meg mi? Milyen jogunk van „panaszkodni”? Itt ebben a langyos szarban…. Neglected middle child… (én pont egy középső gyerek vagyok, a testem ezzel durván rezonál)

A pszichológia világában van egy kifejezés: Name it and tame it! Azaz nevezd meg és akkor meg tudod „szelíditeni”.
Ezzel, hogy nevet adunk ennek a mentális állapotnak jobban megfoghatóvá válik, acknowledgement, elismerjük, hogy létezik, rájövünk, hogy nem vagyunk vele egyedül és nem csak a pszichológia, de az egész segítő szakma foglalkozik ezzel.

Ha tudom, hogy miben vagyok/ mi a bajom, akkor abból akár ki is lehet lépni. Nehéz abból, amikor nem tudom hol, vagy miben vagyok. Onnan merre lehet menni? Ha viszont felismerem és nevén nevezem ezt a senyvedést, akkor akár dönthetek úgy, hogy ebből elég volt és elindulok kifelé, illetve kapaszkodókat keresek, segítséget szervezek.

A cikk szerzője szerint az egyik megoldás lehet a FLOW, amely jelenség/ állapot Csíkszentmihályi Mihály magyar – amerikai pszichológustól származik. (Aki még nem olvasta a Flow, magyarul Áramlat című könyvet, nagyon ajánlom!)
A flow jelenség illetve állapot akkor lép föl amikor valami kihívás számunkra, pont annyira ami még kivitelezhető és el tudunk merülni benne. Nem túl könnyű, nem túl nehéz. Leköti az elmét, egy áramlatba kerül és egyfajta időtlenség indul el.
Fantasztikus tanulmányokat végzett elmegyógyintézetben skizofréniában szenvedő emberekkel amelyről beszámol a könyvében.
Ha ilyen állapotból ki lehet pattintani valakit a FLOW-val, akkor a senyvedésből is biztos.
Keresd meg és tudatosítsd azokat a tevékenységeket amikkel Flow-ba tudsz lépni és váltogasd!
Használd stratégikusan!
Amikor érzed hogy csúszol bele a senyvedés/ zsibbadás állapotába, vagy éppen felocsúdsz hogy már órák óta ott vagy, kérdezd meg, hogy tudsz menni a Flow felé!

Olvasd el a teljes cikket, illetve meg is hallgathatod itt:
https://www.nytimes.com/2021/04/19/well/mind/covid-mental-health-languishing.html Az én flow belépőim: munka beosztva (ha túl sok, akkor pont visszaüt), gyaloglás, egy-egy sorozat nézése a férjemmel, torna, írás, tanulás, valami új dolog bevezetése életembe/ munkámba lépésekre lebontva, új dolog alkotása (süti sütés, polc átrendezés, virágültetés, összesöpörni….)

Neked mik azok a tevékenységek amik az áramlás állapotába visznek?
Észrevetted magadon ezt a senyvedést? Milyen mentális állapotban vagy?

May-June workshops / Május-Június workshopok

Metabolic Training & Mobility Workshops

Part 1. 20.05.2021 Thursday 19:00-20:00 Zoom Live (because of Ascension I needed to push it to later but you can tell me if you prefer 12.05)
Part 2. 10.06.2021 Thursday 19:00-20:00 Zoom Live


Short period of cardio spurt to increase metabolism in our body and feeling strong and energized again! This short spurt phase’s exercises are carefully chosen and you have different level options regarding of your fitness level/ pelvic floor condition/ health issues. In between the high intensity phases we use active recovery exercises.
The second half of the class is mobility and stretching.
The 2nd part workshop’s concept is the same but with different exercises, they complement each other.

ENG, Men & Women
Price: 35€ each part (including the recording for your home practice)

Sign up: info@hajnierdelyi.com

This is my birth story sharing & healing Circle / Így szültem én, egy kör szülésélményünk megosztására és gyógyítására


26.05.2021 Wednesday 13:00-14:30 or 19:30-21:00 Zoom Live (regular possible dates later)


Whether you gave birth 10 years ago or 10 days ago by sharing your story helps you to integrate this very prominent part of your life, by listening to others you still integrate motherhood, transformation and new challenges. Sometimes we are stuck with our emotions, we can not share more to our friends or to our partner, because they grow tired of it or we think we should have gotten over with it by now. Or the opposite, it was quick and easy, maybe you had not time to grasp what just happened or overflowing joy but you don’t know with whom you could share it. You start to own your birth story which will empower you. The circle has a flexible structure and ‘exercises’ which adapts whatever it emerges at that special time. This is an intimate and led circle. Places are limited and available for active sharing and for active listening.
To participate: please send me an email and let me know if you want to share or listen and which language you prefer ( ENG/ HU).
Please share this opportunity with your sisters, friends! More powerful and happy women make peaceful and happy kids!

Price: 15 € / 35 € / 55€ depending on your gratitude and appreciation exchange

Attól függetlenül, hogy 10 éve vagy 10 napja adtál életet, a történeted dolgozik benned, ezt megosztva vagy másokét hallgatva elmélyül és az anyaság, átalakulás, új kihívások elfogadása és megélése felé visz. Néha beleragadunk egy egy képbe/ érzésbe, valami miatt nem mozdul tovább és a körülöttünk lévők már nem tudnak újat mondani, átlendíteni, lehet már bele sem kezdünk, mert azt érezzük, ezen már rég túl kellene lennem, ez hülyeség.. Az is lehet, hogy olyan gyors és könnyű volt a szülés hogy fel sem tudtad fogni, vagy ezt a túláradó örömöt és sikert nem tudod kivel megosztani. Megélni, birtokolni a szülés történetedet egy óriási erő. Ez egy intim és biztonságos kör, rugalmas struktúrával, gyakorlatokkal, amely alkalmazkodik az éppen felmerülő történetekhez, energiákhoz. Helyek száma limitált és elérhetőek: megosztóként és hallgatóként.
Ha szeretnél jelentkezni, kérlek írd meg, hogy megosztóként vagy hallgatóként szeretnél részt venni és a preferált nyelvet (ENG / HU).
Kérlek oszd meg ezt a lehetőséget barátnőkkel, érintettekkel! Minél több nő érzi és fogadja el/be az erejét, annál több gyermek tud békében és boldogságban felnőni.

Ár: 15 € / 35 € / 55€ attól függően, hogyan szeretnéd téríteni amit kaptál

Sign up: info@hajnierdelyi.com

Loss sharing & healing Circle / Veszteség kör megosztásra és gyógyításra

23.06.2021 Wednesday 13:00-14:30 or 19:30-21:00 Zoom Live (regular possible dates later)


You are not alone! If we don’t have knowledge, safe space to mourn our loss let it be miscarriage(s), abortion or still birth, it can still play rolls and shadow our life. We hold a safe space to be with the loss, feeling the pain and when it’s ‘over’ we can gain more space to peace. The circle has a flexible structure and ‘exercises’ which adapts whatever it emerges at that special time. This is an intimate and led circle. Places are limited and available for active sharing and for active listening.
To participate: please send me an email and let me know you want to share or listen and which language you prefer (ENG/ HU).
Please share this opportunity with your sisters, friends!
Price: 15 € / 35 € / 55€ depending on your gratitude and appreciation exchange

Nem vagy egyedül. Ha nincs megfelelő tudásunk, lehetőségünk, támogatásunk akkor nehéz meggyászolni a veszteségünket legyen az abortusz, vetélés, vagy halva szülés. Ezek mint fájdalmas pontok néha tudattalanul szerepet játszanak az életünkben vagy árnyékként besötétíti életünket. Teret tartunk ahhoz hogy ez a fájdalom és veszteség megjelenhessen, elgyászolhassuk, elfájjuk és amikor készen állunk rá, a béke érzésének több teret adjunk.
Ez egy intim és biztonságos kör, rugalmas struktúrával, gyakorlatokkal, amely alkalmazkodik az éppen felmerülő történetekhez, energiákhoz. Helyek száma limitált és elérhetőek: megosztóként és hallgatóként.
Ha szeretnél jelentkezni, kérlek írd meg, hogy megosztóként vagy hallgatóként szeretnél részt venni és a preferált nyelvet (ENG / HU)

Ár: 15 € / 35 € / 55€ attól függően, hogyan szeretnéd téríteni amit kaptál

Opening your heart Yoga & Embodiment workshop


26.06.2021 Saturday 14:00-16:00 Zoom Live


Do you lead with your head more often than your heart?
Do you feel you need to protect your feelings and heart?
Is it difficult to feel and receive joy and love?
Connect and liberate your heart! Dare to love! Invite joy back in to your life! Open your heart and start the real life!
Practical tools, information, Yoga practice, embodiment, relaxation & safe circle to unblock and balance our 4th chakra
ENG, only Women

Price: 55 €, early bird price 45€ till 12.06.2021

Sign up: info@hajnierdelyi.com

%d bloggers like this: