FeelGood

A Lányom egészséges reggelije, amit magának csinál (és nekem)

Január környékén jutottam el oda, hogy valamit újítani kell a gyerekek reggelizés frontján, mert mindig megy a huzavona, nem tudom mit akarok enni… Idő és türelem emésztés.

Akkor felszívtam magam és próbáltam ötletelni, mit lehetne behozni és találtam valamit, ami nagyon bejött és 1 gyereknél bevált (jobb lett volna mind2-nél, de hát örüljünk ennek is).
Ez pedig az overnight oats, azaz az előre elkészített zab”kása”.
Az én étkezési programomban sokszor volt ilyen különböző ízesítéssel, de pontosan mert az előre meg volt adva, emiatt nem jutott el az agyamig, hogy van egy alap recept és akkor azt lehet variálni.
Szóval elkezdtünk dolgozni ezzel az alap recepttel és ízesítjük mikor milyet szeretnénk.

Panka egy befőttesüvegben megcsinál egy adagot vasárnap vagy hétfő este és az olyan 2-4 adagra elég- Panka 2-3 szor eszik belőle, és egyszer én is. Ő szereti magának előre elkészíteni és beízesíteni egy külön pohárban. Megcsinálja az egészet egyben, majd még akkor szedd ki belőle egy pohárba és egy adagot másnapra elkészít.
A kedvenc párosításaim rétegezve:

  • Alap zabkása & cukormentes alma szósz (ezt is mi főztük, de boltban is többféle elérhető) & mandula vaj & fahéj
  • Alap zabkása & ananász & mandula vaj & kókuszreszelék
  • Alap zabkása & passió gyümölcs & cacao nibs (nyers kakaó bab)
  • Alap zabkása & málna (fagyasztott) & kesudió

Én kezdetben egyszer- kétszer elkészítettem Pankával, azóta ő maga csinálja.
Néha nagyon lelkesen, néha pedig érzem, hogy szívesebben csinálna mást, de örömmel, büszkeséggel tölti el, hogy ezt ő egyedül készíti. A kreatívkodás hogy gusztusosra csinálja, nagyon bejön neki. 😊
Szeretem, ez egy tök jó „gyakorlat”, a gyerekek kompetencia érzését növelni. Kisebbeknél el tudom képzelni, hogy együtt csinálni jó lehet vagy legalább a díszítést/ ízesítést önállósítani.

Én azért szeretem nagyon magamnak, mert reggel nem kell agyalni sokat és stabilan tartja a vércukromat a fehérje és zsírtartalma mellé, a főzött zabkása formátumok után 1 órával szinte rosszul vagyok olyan gyorsan leesik a vércukrom. De ebben tök jól ki van egyensúlyozva.

És íme az alap zabkása (overnight oats) recept:

  • 1 csésze zab pehely
  • 1 csésze növényi tej (mi legtöbbször kókusztejet használunk)
  • ½ csésze joghurt (nálunk ez birka joghurt és kókusz joghurt, általában mind2ből)
  • 2 evőkanál chia mag
  • 2 evőkanál juharszirup

Kedves Hírlevélolvasó, Szereted, ismered? Próbáld ki, ha ismered, hozd be újra az étrendedbe, amint jönnek a gyümölcsök egészítsd majd ki szezonális gyümölcsökkel!

A tavaszi megújulás engem is magába szippantott, újítások, új témák, új challenge!

Új: jövő héten valami újdonsággal jövök! 😊 Nézd majd!
Az elgondolkodtató témák mellett szeretnék többet megosztani az életünkből, lightosabb dolgokat is behozni, főleg olyan területekről, amikről sok kérdést kapok: étkezés, gyerekek az ilyen pont ilyen!

30 napos hasizom kihívás indul május 1-től a FB-on és Youtube-on!
Május 1-én egy extra hírlevélben küldöm a linkeket, gyere, tarts velünk! 😊

A kinehajni honlap végre magyarul is kész van! Jön májusban a szokásos Mobility workshop és egy új program: Szülésélmény megosztó és feldolgozó kör! ❤️ Lehet egy 1 hónapja, lehet 10 vagy 30 éve szültél de még vannak elvarratlanak szálak, nem tudsz vele mit kezdeni, vagy be szeretnéd építeni az életedbe. Magyarul és angolul is lesznek körök. És később a pedig majd indul a veszteség kör is. Pontos dátumokkal később jelentkezem!