FeelGood

Testkép 2 – a fitnesz világ belülről

Ahogy ígértem, folytatom ezt a témát. Vágjunk is bele, ok?

A következő történés, ami vitt előre ezen az úton és tovább nyitotta ezt az ajtót, az egy beszélgetés volt Patricia Morenoval. Ismeritek őt?
Patricia Moreno egy fitnesz ikon volt, az intenSati edzés feltalálója és több fitnesz bajnokság nyertese is. Egy jó ideje befejezte az órák tartását, illetve visszavonult a klasszikus fitnesz világtól gyermekei és térdproblémája miatt (igen, igen rezonálok vele….), de küldetését egy egészségesebb irányba vitte tovább.
Klasszikus történet az övé: gyermekkorában túlsúlyos volt, illetve folyamatosan diétáznia kellett, majd bekerült a fitneszvilágba, ahol először sikereket ért el, minden címlapon és mindenhol ott volt, sorra jelentek meg a programjai…
Aztán arról beszélt, hogy ebben a látszólag sikeres és boldog fitnesz világban, belül mit élt ő meg. Elért egy olyan pontot, ahol már nem lehetett önmaga. Hiába érezte jól magát egy normál súlynál, a címlaphoz vagy más munkaadói további fogyásra kérték. Ezzel egy ideig tudott is azonosulni, míg nem azon kapta magát, hogy Jersey-ben egy ajtón kopogtat drogért, melyet a kevés ennivalójára szórva nem lesz éhes és még tovább is fog fogyni. Míg más csírát szórt a salátájára ő egy kémiai drogot. Innen kezdődött a meghasonulása, belekerült egy taposómalomba, ahonnan nehéz volt kiszállni.
Míg fantasztikus órákat tartott, fantasztikus testtel, alig evett valamit, mások szerint fantasztikusan nézett ki, belülről azonban kezdett szétesni. Egészen addig ment ez, míg megélte a saját megváltó pillanatát, a tengerparton lazítani próbált, de csak az az érzés jött elő benne, hogy ki akar szállni az életből. Nem tette és innen elindult benne a változás, hogy nem hirdetheti azt amit. Nem adhatja el Nők ezreinek a boldogság és fittség látszatát, miközben önmagát rombolja testileg, lelkileg.
Patricia Moreno útja és üzenete tovább fordult mikor felvállalta leszbikusságát, családot alapított és 3 gyermeket szült. Szembesült azzal amivel sokan, mit fog átadni a gyerekeinek és milyen világba nőnek bele a Lányai.

Ez a beszélgetés egy nagyon jó példa volt arra, hogy az idealizált standardok mennyire toxikusak, megléphetetlenek, és egy tökéletes formában lévő nő sem látja magát tökéletesnek. A fotókon / versenyeken elért állapot tarthatatlan, óriási kilengések vannak utána, amely nagyon megterhelő mind a testnek és a léleknek.

Teljesen magával ragadott Patricia története, küldetése és elkezdtem önmagamba nézni. Még inkább megerősítette bennem azt hogy nem akarok ennek a fitnesz világnak, ’szépség’ kultúrának és ezen értékrendszernek a része lenni, sem abban amit én fogyasztok, sem abban amit én közvetítek.
Eddig sem titkoltam saját problémáim, küzdelmeim, de most még mélyebbre mentem.
Én is elégedetlen vagyok a testemmel, részeimmel, funkcióival és esztétikájával, DE évről évre közelebb jutok ahhoz, hogy jobban szeressem és elfogadjam a testem.
Áthelyeztem a hangsúlyt arra, hogy hogyan érzem magam a testemben és az erőre; érzem-e az erőm. Isabelle születése óta pedig abszolút nem vagyok hajlandó drasztikus mértékben sanyargatni a testem.
Tanulom a testem, barátkozom vele, mivel receptív vagyok rá, egyre jobban kommunikál velem, mi a nem jó, mire kell figyelnem. Van, hogy elég sok idő beemelni a kéréseit, de minél nagyobb a tisztelet és a hála felé annál, jobb a kapcsolat.
Érdekes hogy Patanjali a Jóga Szútrákban azt mondja, hogy az ELMÉT kell igába fognunk, hogy minket szolgáljon, én meg azt látom hogy az emberek többsége a TESTÉT akarja igába fogni. Lenyomni mindent a torkon, kipréselni, belepréselni, szedálni, érzésteleníteni, bódítani.

Ott zárnám be a mai kört, hogy ha látjuk, hogy egy ikonikus alak sem elégedett a saját alakjával, illetve el tudják vele hitetni hogy így nem elég jó, akkor innen nekünk hova tovább?
Kérdés az, hogy részt veszel a versenyben (rat race) vagy elkezded felfedezni a saját elég jó tested és hallgatsz a jelzéseire?

Én idén nyár előtt nem kezdtem semmilyen diétába, sanyargatásba. Hagyom pihenni a testem, hallgatok rá, figyelem a jelzéseit, megélni magam teljes önvalómban és reméljük, hogy senki nem fog feljelenteni, ha fürdőruhába bújok.

Ha szeretnél társulni a küldetésben, és TEST PRO lenni, a Nők és lány gyermekeink egészségesebb világa felé menni, akkor kérlek oszd meg ezt a hírlevelet azzal, akit úgy érzed érint ez a téma!