FeelGood

Testkép 3 – Globális zsírundor

Oh, már most látom, hogy ez a sorozat nem fér bele 3 részbe. My bad, mindig is volt gondom a ’szemmértékkel’. 😊 Így még további két részt hozzá adtam.
És ma végre:

Fatphobia azaz zsírundor

Kialakult kollektíven és kulturálisan, hogy üldözzük a zsírt, minősítjük, bíráljuk.
Sok ember felhatalmazva érzi magát arra, hogy megszólja, minősítse mások testét és totális egyenlőség jelet tegyen az elhízás és az akaratgyengeség, igénytelenség között.
Tegye fel a kezét az, akiben nem fordult meg az a gondolat; ha hangosan nem is mondta ki; hogy ez a túlsúlyos ember nem volt elég kitartó, nem volt elég fegyelmezett, nem elég…! Az is lehet, hogy magadra mondod leghangosabban, mélyen belül.
Ha fóbiával közelítjük meg ezt a témát, abból jó nem fog kisülni.
Az egyik kedvenc mondásom: You can not hate yourself skinny. (Nem utálhatod magad vékonyra).

Olyan kort élünk, ahol utáljuk és undorodunk a zsírtól és világ szinten egyre nagyobb problémát jelent az elhízás.
Ezenkívül újabb kutatások kimutatták, hogy a vitális értékek nincsenek mindig összefüggésben az elhízással. Hoppá!
Mit jelent ez? Azt hogy, nem minden elhízott ember szíve, ízületei, vérnyomása…. fog tropára menni.
Igen, van és lehet ilyen tendencia, főleg bizonyos súlytöbblet fölött, de egyenes arányosság nincs. Ez főleg azoknál az embereknél érdekes, akik kisebb túlsúllyal ’rendelkeznek’. Ha egészséges életmódot folytatsz, de van súlyfelesleged akkor nagy valószínűséggel a vitális funkció értékeid maradnak a normál tartományban.
Ugyanez érvényes a várandósság alatt. A szívem megszakad mikor az orvosok félelmet és aggódás keltenek a kismamákban mert 8 kg helyett esetleg 10 et vagy 12 kg-t hízott. Komolyan??? Hova lehet még tovább szorítani a nőket?
Kérlek, halld és lásd, hogy nem arról beszélek, hogy a túlsúly jó és hajrá, hízzunk. Arról beszélek, hogy ha figyelsz a testedre, egészségesen táplálod, megadod azt, amit kér, lehet hogy elfogsz térni az idealizált értékektől de attól még erős és egészséges lehetsz!
Nézd meg például a térdet, szaladgálnak extrém túlsúllyal emberek boldogan, én meg itt vagyok térd problémával. De folytathatnám a sort sok minden mással is.
Ezt természetesen nem hirdetik nagyon, mert az nem túl jó a big pharmának, a biznisznek…..
Ez egy hosszabb és összetettebb téma, most ezt gondolatébresztőnek szántam, de jelezzétek ha szeretnétek hallani erről a témáról többet.

Te hogy állsz a zsír undorral?
Őszintén, nekem van. Nagyon oda kell figyelnem, hogy ne legyek túl kritikus önmagamhoz. Másokkal toleránsabb vagyok. Tanulok egy új szemüvegen át látni.

És íme itt egy cikk és fotósorozat, amit érdemes megnézni. Én is valami ilyenre akartam kilyukadni az első részben, de ez sokkal profibb! 😊

Ha szeretnél társulni a küldetésben, és TEST PRO lenni, a Nők és lány gyermekeink egészségesebb világa felé menni, akkor kérlek oszd meg ezt a hírlevelet azzal, akit úgy érzed érint ez a téma!

Jövő héten pihenő hét lenne, de még ez az extra 2 rész legyen folyamatos: a testképről bővebben és a legutolsó a férfi oldal.  És utána egy hosszabb szünet szeptemberig.