FeelGood

A leggyakoribb kérdés amit kapok & FeelGood TV

Június utolsó napjaiba léptünk. Sokan vártuk már. Én nagyon, kíváncsian várom milyen lesz, hogyan sikerül pihenni, töltődni és alkotni.
Nekem egy nagyon meghatározó, fontos nyár lesz, amikor is időt, lehetőséget és helyet teremtek az újnak, a változásoknak, amiket szeptembertől szeretnék bevezetni.

Addig is újra jelentkezik a FeelGood TV második része, még hozzá a leggyakoribb kérdéssel, amit kapok. Ha annyi 1 Euróst gyűjtöttem volna, ahányszor ezt a kérdést kaptam, milliomos nem lennék, de valami jót már lehetne belőle venni.
Ki találod mi ez?

Ez a kérdés: hányszor kell jönnöm?
Vagy a variációja hány alkalomra van szükségem?
Erre az első nagyon őszinte válaszom: nem tudom, mivel nem vagyok sem látnok, sem Isten. De most már több mint 10 év után, tényleg kezdek látni egy tendenciát, hogy mi az a minimum, amivel már lehet változást elérni.

Ahhoz, hogy válaszolni tudjak erre a kérdésre 2 fontos faktort kell megnézni:

  1. Mi a cél?
    Miből indulunk ki, mi a diagnózis, mi a panasz és mi a cél.
    Az én célom lehet hogy más mint a hozzám forduló embernek. Ezzel nagyon fontos tisztában lenni.
    Azt veszem észre, hogy sok ember nem tudja, hogy mi lehet a cél. Ebben a szakember tud segíteni, hogy mi lehet egyáltalán az első részcél, mennyire reálisak a vágyak. Fájdalom csillapítás, szinten tartás, fejlődés, életminőség javulás…
    Ezek érvényesek: Body, Mind, Soul szinten.
  2. Mennyit teszel bele?
    Azaz mennyit csinálod a feladatokat, követed az ergonómiai szabályokat, mik a lehetőségeid.

Ezek után a következő általános számok fordulnak elő:

  • Konzultáció: az első alkalom. Pontosan az előbb leírt folyamatokon megyünk végig, és felépül egy kezelési terv, 1-2 fontos gyakorlat, amit már lehet gyakorolni.
    Már egy alkalom is sokat tud segíteni, hogy tisztábban lássunk, fókuszt találjunk, lássuk merre kell elindulni.
  • 3 alkalom: egy nagyon alap alkalom szám, ahol már fel lehet építeni egy rövid otthoni gyakorlási programot.
  • 5 alkalom: ugyanaz, mint az előző, de már több gyakorlási lehetőséggel, több passzív kezelési lehetőséggel. Ha van már eleve meglévő mozgásprogramod, annak a javítási lehetősége, korrigálása.
  • 3 hónap: a nagyon ismert, bizonyított szám. Új szokás kialakítása, bevezetése.
  • És természetesen az is egy iránymutató, hogy az orvos hány alkalmat írt fel, ami nagyon sokszor inkább a betegbiztosításnak szól, mint inkább a megoldandó problémának.

Fejlődni mindig lehet, mindig lehet egy következő célt és szintet találni.
De ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy legyen egy VÉGE a terápiának. Ha egy cél teljesült, vagy elértük a határt, de szeretnénk még másban is fejlődni, fontos, hogy tudatosan lezárjuk a folyamatot és érzékeljük, hogy most témát váltottunk. Nem kell elnyújtani, mint a rétestésztát. Egy hosszú távú programnál érdemes időről időre végig menni az első 2 lépésen ahogy hadunk előre.

További hasznos ötletekért és perspektíváért, hogy mi lehet a cél, mik a „szabályok”, varázslatos számok nézd meg itt a FeelGood TV ezen részét! Jövő héten újra pihenő hét (durva, hogy telik az idő, olyan mintha 1 hete lett volna az előző), amikor nem jelentkezem és júliusra egy érdekes sorozatot tervezek a testképről és hájfóbiáról. Stay tuned 😊