FeelGood

Magzataink, veszteségeink

Hogy vagy?
Álljunk meg egy pillanatra és tényleg kérdezem, Kedves, hogy vagy itt a tavaszi napforduló, teli hold eklipsz és mindjárt húsvét forgatagában?

Abszolút nem erről akartam írni ma, de erre emlékeztetett Tina nő társam és ma van aktualitása.

Ma van a magzatgyermekekek világnapja, március 25. 
( Egyébként én eddig nem tudtam erről, a perinatális vesztéség napról igen)
Fontos, hogy erről lehessen beszélni, vagy csak megállni egy pillanatra. Minden egyes alkalommal az jön le nekem, hogy erről nem beszélünk, nem lehet erről hallani. Szóval akkor csináljuk 1; 2 én azért abszolút azt érzékelem, hogy ez az elmúlt időben egyre kevésbé tabu téma; 3 szerintem arról is szó van, hogy van aki inkább ezeket elnyomja magától ( amire teljesen meg van az oka és joga!). 
Ez az életünk része.

Női életünk része.

Lehet inkább ennyit kell “csak” mondanunk, hogy ez a veszteség mióta világ a világ, mióta nő a nő ott van, velünk van. 
Vetélés, halva szülés, abortusz, kényszerített abortusz.
A nők nagy része átélte valamelyiket. 

Szeretném jelezni, hogy nem megyek bele sem etikai, sem vallási, sem politikai vitába az abortuszról! Ez nem az a hely. Ezenkívül elég nővel dolgoztam már együtt, hogy bizton állítsam a szégyen és a fájdalom egy abortusz után óriási és a csendben való szenvedés még fájdalmasabbá teszi! Gyakoroljunk inkább könyörületességet, elvek helyett. És természetesen teljes mértékig jogod van a hitvallásodhoz, tiszteletben tartom. 

Hiszem, hogy mikor még jobban közösségekben éltünk, akkor a természetes veszteségeknek a tudata és támogatása jobban benne volt az életünkben. Voltak rá szertartások is, szavak is, volt helye.
Én reménykedve látom, hogy ez jön vissza.
Az én túlélésem és újjászületésem, azon nő társaim segítségén múlott akik ebben a sötét időszakomban: meghallgattak, etettek, velem aludtak és élő példaként álltak előttem, hogy emlékeztettek, hogy ők is átmentek az őrületen, a fájdalmon és vége lesz, vissza lehet jönni és vissza kell jönni. Köszönöm, nélkülük nem ment volna. Nem volt elég a családom, nem volt elég a terápia… szükségem volt rájuk. 

Bármelyik veszteségről is beszélünk, idővel, segítséggel, odafordulással feldolgozható és integrálható. Sokszor magunk felé kell odafordulni, hogy mit is vesztettünk el, mi is történt ott. 
Nagyon nagyon sokszor találkozom a munkámban azzal, hogy nem volt lehetőség megélni ezt a veszteséget, nem volt rá tudatosság, befogadó tér, egyszerűen lehetőség vagy biztonság. ( Órákat tudnék mesélni, hogy kórháztól, rokonoktól milyen mondatokat kapunk, amik belénk égnek…) Ha ez történik, akkor nem csak egy magzatot veszítünk, hanem önmagunk részét is, ami letapad. Ezért érdemes visszamennünk, kézen fognunk ezen részünk és visszavezetni újra az életbe, hogy ne horgonyozzon le minket, hanem teljes EGÉSZként tudjunk újra élni.
/ Egyébként nagyon sokszor ugyanezt látom, fel nem dolgozott nehezebb szüléseknél is, ahol van egy kényszerítő erő, hogy egészséges gyermekem van, ez a lényeg, a többin túl kell lépnem, nem nyavalyoghatok, hogy mi történt vagy én hogyan érzem magam…/
És az azokat a Nő társaimat is látom akik a veszteség azon a részén állnak, hogy hónapról hónapra véreznek, holott arra vágynak, hogy egy élet növekedjen bennük. 
És látom azokat a Nő társaimat is, akik semmi ilyen kihívást nem éltek meg és értékelik hogy ezzel legalább nem kellett megküzdeniük. Támogatásukat és érzékenységüket kérem. Ők azok akik mint archetípus ott állnak előttünk, hogy ez mehet könnyen is, és reményt adnak. 
Sok sok erőt és meghallgatást küldök annak, aki éppen ezen veszteség elfogadásának és integrálásának folyamatában van, annak is akinek régi meg nem élt veszteségei tudatosulnak, annak is aki éppen megfoganni próbál és annak is aki a reprodukciós fázisának lezárást éli meg. Mind kapu, van akinek könnyebben megy és van akinek nehezebben.
Kérlek ha van olyan nő az életedben, akinek úgy érzed, hogy ez az írás segíthet, akkor küld el neki!
Ha pedig támogatást keresel ebben a témában, akkor kérlek keress bátran! Van rá tér, biztonság, módszerek és odafigyelés.

Csak egy csendes meghajlással búcsúzom most.

Szeretettel,

Hajni

Programok

  • Mindig kérdezitek: egyre több és több részét a munkámban coachingra és mentoringra, illetve a komplex munkákra szentelem, de ez nem jelenti azt hogy a már eddig működő gyógytorna rész nem elérhető; elérhető, sőt ez is mindig a többi munka által egy új szintre emelkedik! A gyógytorna rendelés is nyitva van, elérhető illetve a szülésfelkészítő és szülés utáni torna is. 
  • Csoportos család állítás workshop
    Szeretnék újra csoportos család állítást szervezni, van valami téma ami érdekel? Illetve kérlek jelezd, ha van saját témád és szeretnél csoportban dolgozni akkor a jelentkezőkkel összeszervezem a dátumot!
    Tudd, hogy az állítás nem csak családra vonatkozik, nagyon sokszor munkára, vagy egy projektre, az internal family system módszerén alapulva saját magunk részeire állítunk. Ha szívesen dolgoznál ezzel a módszerrel, de nem tudod a felmenőidet pontosan, akkor is lehet hatékonyan dolgozni.
  • Gyógytorna, coaching, állítás 1:1 a teremben és online
  • Születésnapi, elengedő, újrakezdő rituálé 1:1 vagy csoportos