FeelGood

Megdöbbentő adatok egy felmérésből

Tavaly a február nekem a halálról szólt, egy részről személyes szinten, illetve tavaly ilyenkor tartottam a halál workshopot.
Most ennek teljesen az ellenpólusa jött el, február a szexualitás témája körül forog. Ez azért egy kicsit (nagyon) kellemesebb téma, viszont nem kevésbé tabu és sokan nehezen beszélnek róla.
Pedig azt tudjuk, hogy a legtöbb szorongást az okozza, amikor valami nincs kimondva, megbeszélve vagy valami van, de még megfogalmazni sem tudjuk mi.
Name it and tame it!


Sem a halálról, sem a szexről, vágyainkról beszélni a legtöbben nem tanultunk meg gyermekként.
Ez azért változik! Mi már nem azt a hallgatást adjuk át amit mi „örököltünk”.
Próbálkozunk.
És ha nem is próbálkozunk akkor is nyílik valami, de nagyon. Úgyhogy itt a kérdés, hogy melyik végén szeretnénk lenni.
10-15 évvel ezelőtt nem volt ennyiféle köztudatban lévő nemi identitás kifejezés, és még ott kullogunk a kutatások szerint, hogy a nők jó nagy százaléka a saját nemi szerveinek a nevét sem tudja.
Me too mozgalom dübörög, menstruációs eszköz boom, egyre többet beszélünk a nők jogairól üveg plafon és orgazmus szinten…. You get the picture.
Én azért azt látom, hogy nagyon nagy tud lenni a sötétség, viszont óriási erővel jön a fény, lehetőségek, ellenpólus, felszabadulás, ló túloldalára esés.
Még nekünk is nehéz eligazodni a mai trendekben. Lehet mi már nem veszünk részt az új trendekben, de a gyermekeink nagy valószínűséggel igen. Illetve ezek a trendek folyamatosan hatnak ránk, dolgoznak bennünk.
Belegondolunk a „mi időnkben” mi volt, lehetett, nem lehetett… és akkor automatikusan végig megy a szcenárió a fejünkben, hogy mi lett volna ha annó anyám leült volna velem erről beszélni, ha ezt tudtam volna…..

Na, de rátérek a lényegre: egy 2019-es Brit tanulmány eredményei. Erről nem tudok érdemi vitát nyitni, hogy a brit merítés mennyire releváns magyar viszonylatban.
A felmérés lényege az lett, hogy a britek fele mind nők és férfiak nem tudták hogy hol van a vagina (azaz hüvely), azért ez elég megdöbbentő.

Viszont közel 70%-kal a clitoris (csikló) helyét mindkét nem tudta. Hoppá! Ez sem semmi….
Ettől a régebbi tanulmányok már csak sötétebb adatokat mutatnak.

Angol nyelvterületen a confusion (zavar) hogy mindent vaginának „hívunk” pedig az valójában a vulva. Vagina és vulva nem egy. A vagina az a hüvely magyarul, míg a vulva a szeméremtest. (Jó, jó tudom, hogy TE tudod!). Ezek nem csak angolul vannak így természetesen, hanem a latin orvosi nyelv is ezeket használja.

Olvasd el az eredeti felmérést itt:
https://yougov.co.uk/topics/health/articles-reports/2019/03/08/half-brits-dont-know-where-vagina-and-its-not-just
Ezenkívül a FB-on beszéltem erről itt
Gyere, javítsuk a százalékokat a gyerekeinek és írjuk felül a mi múltunkat!

Februári Workshopok és Webinar:

Lány gyermekeink érési folyamata és felvilágosításuk webinar
Február 11. csütörtök 12:30-13:45 Zoom Live (reply elérhető lesz még 24 órán át!)Hogyan beszéljünk szabadon a női testről gyermekeinek? Mikor mit érdemes mondani? Milyen szavakat használjunk? 0-18 éves korig (és tovább…) Előadás és Q&A Magyar nyelven Nőknek
Ár: 15€
Jelentkezés: info@hajnierdelyi.com
Hip Mobility & Buttocks Strengthening
11th February Thursday 19:00-20:00 Zoom Live
20 minutes Glutes work, strengthening – one our most important muscles group to stabilize – alleviate lower back pain and knee pain
Hip mobility – to find our freedom.
ENG, Men & Women
Price: 35€ (including the recording for your home practice)
Sign up: info@hajnierdelyi.com
Reclaim your creativity, sexuality, and intimacy workshop
27th February Saturday 14:00-15:45/16:00 Zoom Live
How to get connected with your creativity, being confident with your sexuality and bringing back intimacy in your relationship.
Practical tools, information, Yoga practice, embodiment, relaxation & safe circle
ENG, Women only
Price: 55€, early bird price 45€ until 12.02.2021
Sign up: info@hajnierdelyi.com