FeelGood

Ez az ami segít nekem élni, túlélni, átélni, alkotni

Köszönöm szépen a köszöntéseket és üzeneteket a hírlevél születésnapjára! 🙏
Jó volt megállni a mókuskerékben és veletek ünnepelni.

Van egy dolog, ami az utóbbi időben egyre tudatosabban és egyre többet használok mint eszköz az életemben. Ez pedig a: ZENE.
Ez egy olyan eszköz számomra, ami szinte mindent segít megélni, átélni, fokozni, csillapítani, váltani…. Olyan ez, mint egy csoda.
Azt hiszem, sokan vagyunk ezzel így. És ezzel az írással, annyi a szándékom, hogy Te is tudatosítsd és használd, mint eszközt! Lehet, hogy már teszed, de meglepődhetsz, hogy mennyi és mennyi rétege és csodája van még.

A zene mindig is ott volt az életemben. Zenei általános iskolába jártam 4 évig, több ének óra, kórus… Majd beiratkoztam zongora órára is, szüleim nagy meglepetésére. Egy éven át jártam be az iskolába gyakorolni, mert nem volt még saját zongorám. Majd átmentem a „rendes” zeneiskolába, ahol 9 évig zongoráztam, és a kötelező szolfézs, zenelmélet, zenetörténet…. Fantasztikusan jó tanárom volt, Emőke néni. Az utolsó 2 évben már „csak” öröm zongoráztunk. Tudta, hogy nincs időm gyakorolni és négykezeseket hozott, amiket elsőre játszottunk le, és élvezetből játszottuk. Jó kis gyakorlás volt a fél évente lévő hangverseny is és a vizsgák, bár a drukkot soha nem tudtam megszokni. Mindig izgultam.
Egy évig emelt szintre „kerültem”, ahol havonta voltak meghallgatások. Na, az eléggé kikészített, azt éreztem, hogy nekem ez nem kell, túl sok.
A zeneiskola a második otthon volt, egy kisvárosban mindenki ismert mindenkit, 8-9 év alatt mint egy tégla beépülsz. Már kijártam az összes kötelező órát amit a hangszer tanulás mellé kellett 😊 Aztán már tiniként 16 évesen jött mellé a magánének Gabi „nénivel”, aki nagyon nem néni volt, hanem NŐ. Emlékszem, mikor felmentem hozzá és mondtam, hogy na akkor én most már szeretnék énekelni is, mondta, hogy rendben, akkor csináljunk egy félvételit. Besokkoltam. Kérte, hogy énekeljek valamit. Teljesen lefagytam, pedig elég logikus volt a kérése. Végül nagy nehezen eszembe jutott valami: a tavaszi szél vizet áraszt -ot énekeltem el.
Pedig azért 16 évesen volt már más is a tarsolyomban, mint ahogy minden ennyi idősnek. Arra már nem emlékszem hány éves koromtól énekeltem a Supra Hits kazettákra Fa dezodor mikrofonnal 😊 (Te is?). Music Tv és hasonlók nekem nem volt később sem. Barátoktól átmásolt kazetta igen, és kézzel írott Nirvana szöveg, amit fejből fújtunk. Mint ahogy a városunkban minden tini, a pop dalokból átmentünk a rock és társai zene felé (Metallica, Nirvana, Dream Theater…. és a helyi zenekarok koncertjei). Annyira jó, hogy így és ilyen helyen nőttem fel, ahol mehettem tőlem pár évvel idősebb, főleg fiú zenekarok koncertjeire. Így azért elég jól tud tágulni az ember zenei ízlése, mert benne vagy a körforgásban. Nem feltétlenül a zene miatt mentünk, néha inkább azért, mert oda voltunk valamelyik fiúért (khmm, ugye ezzel sem vagyok egyedül?). Most azért egy kicsit összeszorul a szívem a mostani COVID-éra tini és fiatal felnőttjeiért. Eleve szerintem már nincs olyan szabadság mint nekem/ nekünk annó volt, de most meg aztán…..
A magán éneket szerettem, a sok technika idegesített, már akkor sem voltam a részletek embere, csinálni akartam, nem technikázni, de azért kellett. Két évig csináltam, egy évet még párhuzamban a zongorával. Aztán Apám meghalt és elhallgattam. Felmentem Gabihoz és elmondtam, hogy így nem lehet énekelni, bezáródott a torkom. Megértette, én pedig letettem.
A gyerekeim születésével visszajött a hangom valamennyire. Rengeteget énekelek és énekeltem nekik.
Az utóbbi 1,5 -2 évben elkezdtem foglalkozni a hanggal, önkifejezéssel, a gát és torok kapcsolatával, és azóta is tisztítom a hangom, és különböző módszereket próbálok ki, ami ezt a területet nyitja.

Amikor már nem zongoráztam és énekeltem annyit, illetve „bezártam” akkor jött igazán a zene hallgatás. Mint minden tininek az egy megélési, önkifejezési eszköz. Én sem voltam ezzel másképp. Sok mindenen átsegített engem is és sok kapcsolódási lehetőséget is adott.

És aztán később fantasztikus mert bevihettem a munkámba! A Duna Pláza fitnesztermének egy részén volt a rehabilitációs központunk egy ideig, nagy hangfalakkal, jó kis zenékkel készültem a csoportoknak mindig. Én a jógába is bevittem, habár a klasszikus jóga szerint nincs zene. Engem egy flowba visz, kinyílik a csatorna és akkor már nem kell gondolkodni csak mondani, ami jön. Nehezen is viselem, hogy ez a rész nehezen jön át online, még akkor is ha használok zenét. Nem olyan a zene minősége, nem mindenkinél ugyanúgy hallatszódik….
A teremben is azért van rendes hangfal, mert ez mindig fontos volt.

Az első autónk egy piros Skoda Felicia volt, ami egy kicsit át lett alakítva, kalaptartó kivágva hangfalaknak és a csomagtartóban egy szubláda volt. Nem mentünk végig a falun lehúzott ablakkal Bodri Györgyként 😊, de ingázáskor (Gyöngyös – Budapest) és túrázásoknál (sokat jártunk Sopronba és onnan Ausztriába) felhúzott ablakkal The Prodigy-t, Cafe del Mar-t hallgatva igen.

Aztán megkomolyodtunk…, munka…, költözés, gyerekek születése és visszaszorult a zene a hétköznapiba. Volt, használtuk, hallgattuk, énekeltük, koncerteztünk néha…

Aztán hál istennek lett Spotify és a zene ismét áramlik jobban, mint élvezet és mint egy tudatos eszköz az életemben és a családi életünkben.
Nyáron lett egy új hangfalunk is, ami életünk egyik legjobb döntése volt, és mikor már ott volt, akkor jöttünk rá, hogy ez mennyire hiányzott nekünk. Meg az a szabadság, hogy ha akarjuk hangosan hallgathatunk zenét, bulizhatunk otthon.
Életet ad, életkedvet ad, tánccal együtt pedig gyógyít idegrendszert, testet, traumát.

Ezek mellett néha még mindig elfelejtem használni a zenét, és csak később jövök rá, hogy itt mennyit adhatott volna.
Főleg szülőknek, kismamáknak és kisgyerekeseknek ajánlom, hogy akár az autóban akár gyaloglásnál fülhallgatóval hallgass zenét, intenzív zenét, rövid időre hangosan! Éld át, érezd a ritmust, a rezgést….! Annyit kell viselkednünk, annyi lefojtásunk van. Ennek a bulinak, életerőnek valahol teret kell teremteni!


Neked milyen szerepet tölt be a zene? Hova tudnád még a következő szintre emelni?

Februári Workshopok és Webinar:

Lány gyermekeink érési folyamata és felvilágosításuk webinar
Február 11. csütörtök 12:30-13:45 Zoom Live (reply elérhető lesz még 24 órán át!)Hogyan beszéljünk szabadon a női testről gyermekeinek? Mikor mit érdemes mondani? Milyen szavakat használjunk? 0-18 éves korig (és tovább…) Előadás és Q&A Magyar nyelven Nőknek
Ár: 15€
Jelentkezés: info@hajnierdelyi.com
Hip Mobility & Buttocks Strengthening
11th February Thursday 19:00-20:00 Zoom Live
20 minutes Glutes work, strengthening – one our most important muscles group to stabilize – alleviate lower back pain and knee pain
Hip mobility – to find our freedom.
ENG, Men & Women
Price: 35€ (including the recording for your home practice)
Sign up: info@hajnierdelyi.com
Reclaim your creativity, sexuality, and intimacy workshop
27th February Saturday 14:00-15:45/16:00 Zoom Live
How to get connected with your creativity, being confident with your sexuality and bringing back intimacy in your relationship.
Practical tools, information, Yoga practice, embodiment, relaxation & safe circle
ENG, Women only
Price: 55€, early bird price 45€ until 12.02.2021
Sign up: info@hajnierdelyi.com