FeelGood

Ezt tegyük tisztába

Na, most tesztelve lett ‘a tanításom’. Vasárnap reggelre, az éjszaka alatt valaki összetörte az autónk elejét és elhajtott… A ház előtt… Indulnánk szombaton Magyarországra… Anyway, engedtem a dühöt, csalódottságot de ugyanakkor csináltam a kis gyakorlataim ( légzés, ima ( számomra ez a meditáció egy formája), biztonság jelelés, grounding, természet, séta…) és azért azt kell hogy mondjam, hogy számít. Nekem is és a családnak is. 🙏🏻

Időközben úgy álltak a csillagok és a ciklusom, hogy böjtöltem és előjött valami amit szerintem jó lenne tisztázni. Azért is mert arra jöttem rá, hogy ennyi gyakorlat, tapasztalás és utána járás után is még az én fejemben is össze volt ez kavarodva.

A böjtről, intermittent fastingról és a ketózisról van szó. 
Ketózisban ugye tudjuk, hogy alapvetően a test zsír felhasználó fázisban van, ami azt jelenti, hogy az elraktározott zsír használódik fel energiaként. Ezenkívül sok más egészségre pozitív hatása is van.
Ketózisba akkor kerülünk amikor sikerül erre az üzemmódra átkapcsolnia a testünknek ( flip the switch), amikor a rendszeredben (vér, vizelet) egy kritikus mennyiségen felül termelődnek keton testek. Ezt legtisztábban vagy egy vizelet teszt vagy egy vért teszt tudja kimutatni. Gyakorlattal nyilván lehet érezni is. Ez ennyire egyszerű!
Az hogy ez a pont kinek mikor jön el, az egyrészt egyéni, függ attól hogy mi a kiinduló pontja, mennyire ismeri a test az átkapcsolást…
Szóval itt van egy ini – mini kis különbség abban, amikor a Fastic App azt írja, hogy 12-14 óra után indul a ketózis és azt hisszük, hogy ketózisban vagyunk… Szorgosan intermittent fastigolunk… Holott 12-14 óra után annyi történik, hogy a keton testek mennyisége elkezdhet növekedni, de az abszolút nem jelenti azt hogy átfordultál ketózisba/ zsírraktár felhasználásba! 
Tehát 12-14 óra szünet az evésben: kell a testnek, az emésztőrendszernek hogy megpihenjen, stabilizálódik a vércukor….
De az hogy mikor kerülsz át ketózisba fullra, az attól függ, hogy mit eszel a böjt / intermittent fasting előtt, mikor kapcsolt át utoljára a tested… 
Tipikusan 2-4 nap kell a testnek, 50 gr-nál kevesebb bármilyen (!) szénhidrát fogyasztás mellett hogy átkapcsoljon a zsír raktár égető üzemmódra. És ez főleg akkor igaz, amikor már megtanulta a tested az átkapcsolást, amikor ez először kapcsolódik át lehet hogy 1-2 hét is kell mert a testünk az őseink éhezési memóriáját is őrizheti és ezt is meg kell tanulnia, el kell engednie… Szóval akkor vagyok ott, amikor a vérem vagy a vizeletem is azt mutatja, hogy valóban ketózisban vagyok. Addig pedig pár darab szállingózó ketontest jótékony hatását élvezhetem amire az elég. 
Ez megint nem arról szól, hogy mi jó vagy rossz, hanem csakis arról, hogy mi a célunk, mit szeretnénk, mire van szükségünk!
Mondok egy példát: az elmúlt héten az ünneplés miatt több édességet ettem, luteális fázis több szénhidrátot ettem… Átlépve a follikuláris fázisomba úgy éreztem, hogy jól esne a böjt, az egész testemnek de főleg az emésztésemnek. 24 órás böjt után egyáltalán nem voltam ketózisban, a 25. órában kapcsoltam át ( amikor már ugyan ettem de keto style-ban). Máskor amikor jobban figyeltem erre, a testem képes volt akár 12-14 óra alatt visszaugrani, de mivel már hetek óta nem voltam benne, idő kellett mire átkapcsolt. 
Tehát ez ennyire egyéni. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a tapasztalás a legjobb tudás. Az belülről táplálkozik.

És szeretném most is kihangsúlyozni, hogy ezzel nem azt szeretném hirdetni, hogy NEKED vagy akárkinek böjtölni, IF-olni vagy ketózni kell. Csak rendbe akartam tenni valamit, ami nekem is nehezen esett le és amikor csinálunk valamit ebben az információ áradatban, és azt hisszük hogy… de közben meg nem is. Egy pici szó félreértésén/ nézésen is múlhat hogyan értelmezzük. 

Én személy szerint több minden kipróbálása utána, most már játszom ezekkel az eszközökkel nézve, érezve hogy mit kér a testem és mire elérhető az idegrendszer kapacitásom. Nekem ez a kettő egyformán fontos, egyik nincs a másik nélkül. Ezeket is a hormonjaimhoz igazítva. 
Erről is szó van az új Cycles of Women’s Life & Hormonal Balance Masterclass-ban, ha szeretnéd a tested, hormonjaid, ciklusaid egy átfogó látásmóddal jobban megérteni.

Hasznos volt számodra ez az információ? Mi az ami Téged foglalkoztat ebben a témában? Vagy csak egyébként 🙂 Oszd meg velem!

Szeretettel,

Hajni

Programok

  • Cycles of Women’s Life and Hormon Balance masterclass végre elérhető!
    Ennyit még nem beszéltem a hormonokról, egy – egy ciklusról. Perimenopausáról, postmenopausáról, a 4 fázisról. Egy tea mellett, lazán, emészthetően, praktikusan. Online formátumban. Majd 2 órányi anyag amely elérhető audió vagy videó formában. Mindez egy éttermi desszert áráért vagy 2 kávé áráért!  
    További részleteket itt találod.
  • Még 2-3 hely elérhető május -július eleje időszakban gyógytornában, coachingban, állítás munkánkban, ha szeretnél nyár előtt még magadba fektetni, gyógyulni, elmozdulni egy pontról, akkor várlak szeretettel! 🙂

Leave a Reply